Sfaturi pentru curatarea parchetului

September 17, 2012 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Imi amintesc ca, de cand sunt copil am locuit impreuna cu parintii mei intr-o casa a carei podea era dintr-un parchet superb de lemn de stejar. Inca de-atunci mi-am dat seama, ca atunci cand ma voi muta la casa mea, nu voi dori sa acopar podeaua cu altceva decat parchet.
Pardosela din casa parinteasca, invechindu-se cu timpul, s-a pus la un moment dat problema sa o curatam. Tinand cont ca urmeaza sa trec printr-un proces similar la mine acasa, am vrut sa imi amintesc cateva din metodele folosite pentru a curata parchetul si sa vi le impartasesc si voua! Cel mai important este ca inainte de a incepe sa va asigurati ca parchetul este intru totul curat, fara impuritati la suprafata. Va recomand mai intai sa maturati atent intreaga suprafata si apoi sa indepartati praful ramas cu un mop sau o carpa umeda. Atentie, folositi solutii speciale pentru curatarea parchetului si incercati sa le diluati cu cat mai putina apa! Apa nu are un efect tocmai benefic asupra lemnului de aceea se recomanda un contact minimal cu umezeala.

Acuma, daca detectati o substanta intunecata si putin lipicioasa pe parchet, inseamna ca la montaj parchetul a fost tratat cu prea multa ceara. Aceasta se poate indeparta cu solutii speciale pentru indepartarea cearei, zvonuri spun ca treaba asta s-ar putea face si cu benzina. Noi nu am incercat inca. Aplicati Solutia pentru indepartarea cearei pe suprafata cu ceara si frecati cu o carpa pana ce iese. Cand faceti acest lucru asigurati-va ca purtati manusi si ca aerisiti bine camera.

O data curatat, s-ar putea ca parchetul din casa dvs. sa nu aibe un strat uniform de ceara peste tot. Solutii speciale precum Power Wax sunt menite sa va ajute in astfel de situatii, desi in foarte multe cazuri un astfel de tratament nu e necesar. Daca ati aplicat ceara noua, se recomanda pentru o vreme protejarea suprafatelor (mai ales daca este o zona in care se calca des) cu un covaras.
Cel mai frumos lucru cu privire la parchet este ca, daca este ingrijit bine, poate sa isi pastreze calitatile zeci de ani de zile. Un prieten si-a montat recent si el parchet, a optat pentru un model de parchet masiv Merbau de la cei de la de la Alma si este extrem de multumit. Dumneavoastra pentru ce tip de podea ati optat?


Tags: , ,

Leave a Reply