Se pare ca la Botosani atmosfera in legatura cu noul SARS CoV 2 e mai tensionata decat in Canada

June 4, 2021 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Vania Atudorei, un microbiolog de origine romana, mai precis din Botosani, traieste de aproape 30 de ani pe teritoriul Canadei, insa revine in mod constant in tara. Vania Atudorei a absolvit in 1978 Universitatea din Iasi, specialitatea Biologie Medicala.

Acesta a expus in interviuri pentru Botosaneanul.ro o multime de sfaturi ce vor ajuta persoanele sa treaca mai usor peste aceasta pandemie, a mai vorbit despre frumusetea locurilor in care s-a nascut si multe altele. Acesta a scris ca a zburat cu 5 avioane, in 3 tari, s-a plimbat cu trenuri, autobuze si s-a intalnit cu sute de oameni, dupa 3 saptamani intorcandu-se in Canada, iar timp de 14 zile a stat in carantina. A vrut sa sfideze pandemia tocmai pentru a o intelege mai pe deplin.

Acesta a vizitat in octombrie Botosaniul, fiind mereu dornic de comunicare cu oamenii, de a participa la concerte sau evenimente culturale. A fost intrebat in interviu cum a regasit orasul natal in vreme de pandemie.

Microbiologul a spus ca el nu poate trai fara cultura, fapt pentru care pe 6 octombrie era prezent la concertul aniversar cu ocazia aniversarii a 50 de ani a Orchestrei de Muzica Populara “Rapsozilor Botosanilor”. A spus ca a regasit orasul trist, deoarece majoritatea salilor erau inchise, insa la fel de frumos, plin de verdeata si nostalgie.

In opinia acestui specialist, desi pandemia aceasta este intr-adevar o tragedie internationala, se iau destule decizii politice si economice care nu au baza stiintifica. El a fost surprins placut in octombrie si noiembrie cand a calatorit in alte 2 tari si anume Elvetia si Austria. Locuitorii duceau o viata normala desi purtau masti. Totul functiona si viata mergea inainte. “Deci se poate si fara psihoza si paranoia. O infecție respiratorie se poate preveni si controla.”, a declarat acesta.

Intrebat daca exista vreo diferenta in modul raportarii la pandemia din Botosani si Canada acesta a raspuns:

“-La Botosani, atmosfera este mult mai tensionata decat in Canada, unde restrictiile sunt mai putin severe, ca si pedepsele si supravegherea. In Canada nu vine Politia la tine acasa sa te amendeze ca nu ai purtat masca sau ca ai invitat prieteni acasa.“

Cand acesta s-a intors in Canada a stat cele 14 zile obligatorii in carantina in care a primit doar doua apeluri de la Guvernul federal si doua emailuri. Cand era in Romania s-a decis sa scrie o petitie catre Avocatul Poporului impotriva regulilor exagerate si pedepselor aplicate, care sunt de altfel printre cele mai severe din toate tarile. A considerat ca e destul pedepsita lumea de aceasta pandemie, nu mai era necesar sa intervina si Politia si statul cu amenzi si trimiterea in inchisoare, cand deja toti ne simteam ca intr-una.

Sfaturile oferite de domnul profesor in interviul pentru Botosaneanul au fost sa purtam in continuare masca si sa folosim dezinfectanti cu alcool 70%, apa oxigenata care are efect virucid sau clasica spalare cu sapun si apa. A mai declarat ca nu trebuie sa intri in panica daca esti pozitiv, spunand ca asta nu inseamna o condamnare la moarte, nici neaparat imbolnavire, nici ca vei transmite boala, destule exemple regasindu-se printre pozitivii asimptomatici.

Ca alte metode preventive a mai sugerat niste solutii la indemana tuturor, precum quercetina, vitamina D, usturoiul si ceapa ce sunt dovedite a avea efecte antivirale.

Fiindca zilnic suntem asaltati de informatii din toate directiile legate de noul coronavirus, acesta a spus ca oamenii nu trebuie sa creada tot ce se relateaza prin media. Unele sunt exagerari, altele fake news, iar oamenii trebuie sa isi foloseasca inteligenta si moderatia. Romanii au trecut prin perioade istorice grele, in care au invatat sa aiba rabdare, iar asta se aplica si in contextul actual al acestei pandemii.

Contact:redactie@martorincomod.ro


Leave a Reply