Expertii Fitoconsult te pun la curent cu operatiunea de erbicidare a livezilor

June 4, 2018 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Erbicidarea solului este una dintre cele mai importante sarcini cu privire la ingrijirea livezilor. Aceasta lucrare protejeaza pomii de buruieni, motiv pentru care trebuie tratata cu maxima responsabilitate si realizata in mod corect, astfel incat rezultatele sa fie cat mai eficiente. Odata aplicate, erbicidele distrug buruienile, previn sau combat eroziunea solului, mentin si imbunatatesc calitatea acestuia.

Specialistii Fitoconsult atrag atentia agricultorilor sa aleaga cu atentie sporita erbicidele pentru livezi. Tot ei sunt cei care ofera in cuprinsul acestui articol celor interesati cateva sfaturi demne de luat in considerare.

Care sunt tipurile de pomi ce suporta bine actiunea erbicidelor?

In urma studiilor a rezultat ca nu toate tipurile de pomi se comporta bine la actiunea erbicidelor. In unele situatii este necesara luarea unor masuri suplimentare de precautie (un anume dozaj si numai anumite substante), asa cum se intampla in cazul pomilor mai sensibili, precum prunul sau caisul. In schimb, merii si perii sunt pomii care suporta mult mai bine erbicidarea, insa si in aceste cazuri trebuie tinut cont de anumite aspecte, cum ar fi varsta pomilor.

Ce tipuri de erbicide sunt compatibile in cazul livezilor?

In functie de modul de actiune, exista 2 tipuri de erbicide, cele sistematice si cele de contact. Ambele se folosesc cu succes in demersul inlaturarii buruienilor din gradini.

Prima categorie de erbicide, cele sistematice, sunt absorbite in plantele nefolositoare si transportate prin tot organismul, afectandu-le cursul dezvoltarii si implicit distrugandu-le. Cele de contact actioneaza direct la contactul cu planta care trebuie distrusa. Acestea se manifesta sub forma unor arsuri, iar in interval de cateva zile planta ajunge sa se usuce de la radacina si sa moara. Specialistii le recomanda in cazul buruienilor cu o inaltime de peste 10 cm.

Ce presupune erbicidarea livezilor?

Avand in vedere ca buruienile sunt susceptibile rasaririi pe toata perioada verii, metoda de combatere mecanica nu este suficienta, motiv pentru care folosirea unor erbicide este de dorit. Insa aceasta lucrare nu se face oricum, ci este necesar sa se tina cont de anumite reguli, precum perioada aplicarii.

Astfel, substantele se aplica din anul 2 de la plantarea pomilor, spun expertii de la Fitoconsult. Produsele care se folosesc pentru pomi trebuie sa fie din categoria celor selective, adica a acelora cu dublu rol – combat buruienile si protejeaza planta de baza.

Rezultatele devin mai eficiente atunci cand actiunea erbicidarii se combina cu lucrarile mecanice si cu mulcitul. Este de evitat folosirea in exces a erbicidelor, intrucat ar putea duce la inmultirea unor specii de buruieni mai rezistente la actiunea substantelor produsului utilizat.

Desigur, nu sunt de ignorat nici dozele pentru pulverizarea solutiilor, precum si inaltimea de la care trebuie efectuata operatiunea. In momentul lucrarii incearca sa mentii presiunea de lucru si viteza de deplasare la un nivel constant, astfel incat solutia sa se distribuie egal pe toata suprafata livezii. Temperatura optima erbicidarii se situeaza intre 5 si 22oC, fiind de preferat sa aiba loc dimineata sau seara, cand vantul este la intensitate redusa.

Tine cont de sfaturile specialistilor iar buruienile nu vor mai reprezenta nicidecum o provocare. Calitatea si cantitatea productiei obtinute este influentata de modul in care te ingrijesti de livada, iar solutia satisfacatoare ti-o ofera Fitoconsult.ro. Gasesti pe pagina oficiala mai multe informatii cu privire la produse, precum si preturile aferente.


Tags: ,

Leave a Reply