Efecte speciale obtinute cu ajutorul ghetei carbonice

September 23, 2012 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Obtinerea fumului greu

Totusi de ce se creaza acest fum pana la urma? Datorita diferentei mari de temperatura intre gheata carbonica (-78 grade Celsius) si apa fierbinte (70-100 grade Celsius), la contactul dintre cele doua, gheata se sublimeaza, iar apa se evapora foarte puternic producand un mic norisor care, fiind mult mai rece decat aerul din jur, nu se ridica in aer, ci ramane suspendat la nivelul picioarelor. Cand apa se raceste, gheata nu mai produce fum, insa continua sa se sublimeze si sa provoace bulele everfescente in apa.

Cum sa facem fum care sa dureze?
Tot la 15 minute, adaugati cate 1 kilogram de gheata carbonica in 15 l de apa fierbinte. Aceste cantitati vor produce suficent fum pentru o sala mare. Cantitatea de fum mai depinde direct proportional de temperatura apei si de dimensiunea blocurilor de gheata scufundate in aceasta. Un ventilator micut este suficient pentru a trimite fumul in directia dorita de dumneavoastra. O solutie pentru prelungirea emiterii de ceata groasa este folosirea unei surse de caldura pentru reincalzirea continua a apei. Cu cat mai plin este recipientul cu apa cu atat mai frumos se va prelinge fumul in afara marginilor acestuia. Insa nu uitati ca gheata va face apa sa bolboroseasca, impingand-o spre podea. Podelele ude, in combinatie cu vaporii reci si cu faptul ca nu veti putea vedea efectiv unde calcati, pot duce la accidente.

Piscine si jacuzzi-uri fumegande
Intre 20 si 50 de kg de gheata carbonica scufundate intr-o piscina incalzita pot crea fum greu care sa dureze timp de o ora intreaga, in functie de temperatura apei si de dimensiunea placilor de gheata. Pentru ca intr-un Jacuzzi apa este fierbinte, fumul este produs mult mai repede, dar se va si termina mai repede. Apa se va mentine carbonizata pentru cateva zile. Apa din piscina va deveni ceva mai alcalina in acest timp, asadar va trebui sa asteptati pana se disipeaza carbonizarea inainte sa faceti baie. Puteti folosi gheata pentru efecte spectaculoase in timpul unor evenimente speciale adaugand-o si in fantani arteziene, cascade, sau cismele.

Adauga gheata in bauturi pentru a obtine cocktail-uri spectaculoase
Exista gheata garbonica alimentara care poate fi adaugata fara probleme in cocktailuri sau punch-uri care vor avea la suprafata acelasi fum greu si misterios. De aceasta data, insa, trebuie folosite granule mici de gheata carbonica, granule care se vor lasa la fundul paharului. Nu folositi deloc gheata normala pentru ca aceasta opreste fumegarea. De asemenea, asteptati ca gheata sa se topeasca in intregime inainte sa serviti din bautura.


Tags: , , , ,

Leave a Reply