De ce sa optezi pentru spalierii de beton?

December 5, 2015 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Spalierul de beton reprezinta cel mai sigur mod de a sustine o plantatie viticola, care spre deosebire de traditionalul mod de a sustine plantatia, si anume prin araci, asigura o durabilitate mult mai mare, de peste 20 de ani, si asigura si rezistenta ridicata impotriva presiunii exercitate de catre conditiile meteo, cum ar fi vanturile puternice sau furtunile. Avantajele alegerii spalierilor de beton in plantatia ta viticola se pot observa si la nivelul rezultatelor, intrucat ai posibilitatea de a lucra solul cu ajutorul masinilor agricole, ceea ce nu este valabil daca ati fi folosit inca araci, iar in plus datorita faptului ca betonul este foarte rezistent, este posibila incarcatura de rod mai mare pe fiecare butuc. Nu uita si deĀ garduri din beton.
Spalierii de beton au si ei dezavantajele lor, cum ar fi faptul ca spre deosebire de o plantatie cu sustinere pe araci, spalierii de beton costa mai mult, intrucat necesita o investitie de bani mai mare, insa partea pozitiva este ca recuperarea cheltuielilor este mult mai rapida, in mare parte datorita faptului ca ofera o prelucrare a recoltei mult mai eficienta. Alte dezavantaje ale spalierilor de beton sunt faptul ca materialele pot fi obtine putin mai greu, si este nevoie de o tehnicitate mai avansata.
Spre deosebire de o plantatie viticola cu araci, plantatia viticola cu spalieri de beton va avea intotdeauna o recolta superioara. Spalierii de beton au mai multe componente, insa mai pe scurt acestea pot fi rezumate in stalpi, care pot fi fabricati ori dintr-un lemn de esenta tare, ori din beton sau dintr-un metal. La fiecare capat al randului de spalieri de beton se afla niste stalpi mai specific intrucat au un rol deosebit. Acestia se numesc fruntasii, si de cele mai multe ori trebuie pozitionati in pozitie oblica. Alta componenta a spalierilor de beton sunt sarmele, care ar trebui sa fie ori zincata ori galvanizata. Urmatoarea componenta importanta este ancora, care poate sa fie confectionata din fier beton sau din sarma zincata. Exista mai multe tipuri de stalpi intr-un spalier de beton, care sunt denumiti in functie de pozitionarea lor, dintre care fruntasii sunt cei dintai stalpi, care asa cum am precizat mai sus trebuie pozitionati oblic, dupa care avem alt tip de stalp de beton denumit mijlocasii, iar fiecare trebuie pozitionati in sol diferit.In timp ce stalpii fruntasi trebuie de regula introdusi in sol la peste un metru, mijlocasii trebuie introdusi la o adancime mult mai redusa, de jumatate de metru.
In concluzie spalierii de beton reprezinta un mod excelent de a sustine cultura agricola, iar rezistenta si durabilitatea lor depasesc orice fel de dezavantaj, intrucat pe termen lung ai posibilitatea de a recupera orice fel de cheltuiala.


Tags: ,

Leave a Reply