De ce ne este de ajutor un catalog rulmenti

July 5, 2017 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Un rulment poate furniza o miscare liniara libera a elementului mobil sau o rotatie libera in jurul unei axe fixe. De asemenea, acesta poate preveni o miscare prin controlarea vectorilor fortei normale ce apasa pe elementele mobile. Asadar, rulmentii reprezinta un element mecanic ce constrange miscarea relativa in miscare dorita si reduce frictiunea intre elementele mobile.

Rulmentii au o clasificare vasta si sunt in concordanta cu tipul de activitate. Cei mai simplii rulmenti sunt suprafete de sprijin, taiati sau formati dintr-o bucata ce au un grad de control variat raportat la forma, dimensiunea, duritatea si locatia suprafetei. Alti rulmenti sunt dispozitive separate ce sunt instalate pe o masinarie ori pe un element mecanic. Sunt si rulmenti mai sofisticati creeati special pentru cele mai solicitante aplicatii. Acestia sunt foarte precisi, iar manufactura lor necesita standarde dintre cele mai inalte ale tehnologiei zilelor noastre.

De aceea, daca stiti ce va doriti si nu vreti sa stati sa cautati intr-un magazin auto, puteti apela la un catalog rulmenti. Aici veti gasi zeci de modele unde va vor fi prezentate si costurile fiecarui model in parte. A apela la ajutorul unui catalog rulmenti este cea mai simpla modalitate si mai ieftina cu ajutorul careia va puteti gasi ceea ce cautati. Pentru cunoscatori, cel mai comun rulment este rulmentul plan care foloseste suprafetele aflate in contact cu un lubrifiant de ulei sau grafit.

De mentionat ca un rulment plan poate fi sau nu un dispozitiv discret. Avand parte de o lubrifiere corespunzatoare, rulmentii plani ofera, de cele mai multe ori, acuratete acceptabila pe deplin, durata de viata si frictiune la costuri minime. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care rulmentii plani se folosesc la scara larga. In cazul in care nu va puteti hotari asupra unui model dintr-un catalog rulmenti, apelati cu incredere la un specialist care va poate indruma spre directia cea buna.

Mai multe tipuri de rulmenti

Avand la dispozitie un catalog rulmenti, cu siguranta veti gasi zeci de modele de rulmenti care au forma variate, facuri din materiale diferite sau au diferite principii de lucru. Exista cel putin sase tipuri comune de rulmenti, iar fiecare actioneaza pe principii diferite.

Asadar, intalnim rulment plan, cunoscut de pentru stilurile specifice: bucsa izolanta, journal bearing, sleeve bearing, rifle bearing; rulment cu element rulant cum ar fi rulment cu bile sau cu role; rulmentul bijuterie in care incarcatura este purtata de un ax rotativ usor descentrat, dar si rulmentul fluid in care incarcatura este purtata de un gaz sau lichid.

Mai intalnim si rulmentul magnetic in care incarcatura este purtata de un camp magnetic, precum si rulmentul prin flexiune unde miscarea este suportata de un element de incarcatura care se indoaie. Un ultim tip de rulment este cel pe aer, in care incarcatura este purtata de presiunea aerului.

 


Tags: , , ,

Leave a Reply