Cum să-ți optimizezi site-ul startup-ului tău prin 6 pași simpli

December 12, 2017 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Înființarea unui startup în mediul online atrage, în mod natural, după sine și crearea unui site, fie el și doar de prezentare. Însă mai importantă decât site-ul în sine este optimizarea SEO a acestuia, iar asta deoarece un business online nou, încă necunoscut pentru publicul lui țintă, nu va răzbi pe internet dacă nu se va folosi de cele mai bune mijloace de promovare.

Și, în ciuda preconcepțiilor bazate pe multitudinea de informații găsite pe internet (greșite sau, cel puțin, neclare), promovarea online a unei afaceri nu constă doar în crearea site-ului și share-uirea lui în rețelele de socializare.

De fapt, utilizarea internetului înseamnă, în cea mai mare măsură, interacțiune cu Google. Când vine vorba despre produse sau servicii, majoritatea oamenilor aleg să se informeze din motoarele de căutare. Iar Google este, la nivel mondial, cel mai popular motor, fiind folosit de 81% din suma utilizatorilor de internet: 3,7 miliarde.

De aceea, toată lumea vrea să-și vadă site-ul pe prima pagină a rezultatelor pe care Google le afișează pentru căutări referitoare la produsele ori serviciile pe care le oferă. Ba mai mult, cele mai aprigi lupte se duc, de fapt, pentru primele poziții din prima pagină.

Pagina a 2-a din Google, inutilă

Una peste alta, cert este că 75% dintre utilizatori nu merg niciodată mai departe de prima pagină afișată de Google, astfel că pagina 2 – în care oricum, în funcție de domeniul tău de activitate, s-ar putea să fie destul de greu să ajungi – nu te avantajează prea mult.

Așadar, orice antreprenor cu un startup abia lansat are toate motivele să acorde o importanță deosebită optimizării site-ului pentru motoarele de căutare, sau, pe scurt, optimizării SEO.

Iată primii 6 pași pe care îi presupune orice strategie SEO de promovare online:

  1. Identificarea pieței și a cuvintelor cheie prin care vei putea ajunge la potențialii tăi clienți;
  2. Realizarea unui profil al clientului/cumpărătorului (așadar, implicit și identificarea propriului public țintă);
  3. Identificarea concurenței;
  4. Stabilirea structurii site-ului (în funcție de topicuri și domenii de interes, este foarte important ca site-ul startup-ului tău să fie structurat pe categorii și subcategorii, astfel încât utilizatorii să aibă o experiență facilă, cu toate informațiile de care au nevoie la îndemână);
  5. Optimizarea site-ului pentru varianta de mobil – un pas extrem de important din punct de vedere SEO, deoarece Google are în vedere faptul că majoritatea utilizatorilor de internet, adică peste 52%, folosesc ca dispozitiv de accesare telefonul mobil. De aceea, site-ul tău trebuie să fie optimizat astfel încât să le ofere acestora o experiență plăcută, fără niciun fel de impediment legat de mărimea ecranului pe care îl au în față. Așadar, este foarte important să te asiguri de la bun început că businessul tău are un site mobile friendly.
  6. Folosirea Google MyBusiness – un serviciu gratuit al Google-ului, cu ajutorul căruia îți poți afișa pe hartă sediul sau punctul de lucru, cu tot cu adresă, program și contact.

Așadar, așa cum spuneam, aceștia ar trebui să fie primii pași făcuți pentru optimizarea SEO a oricărui site nou, însă ei reprezintă doar începutul pentru atingerea scopului de a ajunge pe primele locuri în Google.


Tags: , ,

Leave a Reply