Cel mai mare avion din lume a aterizat joi pe Aeroportul Otopeni

October 8, 2021 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Aeronava Antonov AN-225 Mriya a aterizat la noi in tara pentru a opera doua zboruri cargo pe ruta Bucuresti – Riyadh, conform BoardingPass.ro. Gigantul este cat un stadion de fotbal si a blocat o pista intreaga. Acesta a fost inchiriat pentru a transporta stalpi pentru constructia unor cladiri.

Dimensiunile aeronavei sunt extrem de mari, inalt cat un bloc de 6 etaje si in interiorul sau are capacitatea de a depozita doua vagoane de metrou. Avionul a fost primit in aplauze de jurnalisti si pasionatii de aviatie, la ora 14:30, cu o jumatate de ora mai devreme decat ora stabilita.

Pentru aterizarea sa a fost necesara o pista de 3.5 km, iar pista de pe Aeroportul Otopeni are o lungime de 4 km, conditiile de aterizare fiind sigure. Aparatul de zbor poate cantari cu tot cu incarcatura 600 de tone, insa asfaltul proaspat refacut de pe aeroport a fost pregatit pentru aterizarea sa.

In cazul unui avion atat de mare, marimea aripilor este vitala. Acestea ajuta la ridicarea facila a gigantului de pe pamant si sa il tina in aer fara probleme. Pentru Antonov AN-225 Mriya aripile au o anvergura de pana la 90 de metri, lunga cat un teren de fotbal. Acesta are 6 motoare, si o lungime de 84 de metri. Singurul avion de acest tip, Antonov este utilizat pentru transporturile comerciale cu gabarit depasit.

Cel mai mare avion din lume nu a mai fost anterior in Romania, lucru care i-a entuziasmat pe pasionatii de aviatie. Cativa jurnalisti si iubitori de inaltimi mari au fost prezenti pentru a imortaliza momentul aterizarii avionului Antonov AN-225 Mriya.

Aceasta aeronava a avut primul zbor in data de 21 decembrie, anul 1988. Propulsat de sase motoare si cu scopul de a transporta sute de tone, Antonov nu a mai avut o alta replica in aer. S-a dispus construirea unei aeronave identice la sfarsitul anilor ’80, insa din motive financiare nu s-a finalizat constructia sa. Acest avion nu zboara regulat, avand doar cateva zeci de zboruri in ultimii ani.

Proiectarea aeronavei a durat doar 3 ani si utilizarea s-a a fost destinata programului spatial sovietic, ca un inlocuitor al Myasishchev VM-T ‘Atlant’. Aceasta este mai mare decat cel mai mare avion din dotarea Statelor Unite ale Americii, C-5 Galaxy.

Antonov va opera doua zboruri, pre si dinspre Otopeni, respectiv:

  • 7 octombrie – ADB373F: Linz (LNZ) 12:00 – 15:00 București (OTP)
  • 8 octombrie – ADB3988: Bucuresti (OTP) 09:00 – 13:00 Riyadh (RUH)
  • 8 octombrie – ADB388F: Riyadh (RUH) 18:00 – 22:00 Bucuresti (OTP)
  • 10 octombrie ADB3989: Bucuresti (OTP) 09:00 – 13:00 Riyadh (RUH).

In premiera pentru Romania, aeronava care poate decola cu 600 de tone a aterizat pe aeroportul din Otopeni si asteapta finalizarea zborurilor. Viteza de croaziera a acestei aeronave ajunge pana la 850 km/h, iar raza de actiune cu rezervoarele la maximi este de 15.400 de km. Descopera si alte noutati pe nstiri.ro.


Tags:

Leave a Reply