Ce contine si cat costa un kit cos fum centrala peleti

December 18, 2018 | By ianculescul | Filed in: D'ale lu' Ianculescul.

Centralele pe peleti sunt o sursa de caldura si apa calda foarte apreciata in special de catre persoanele care locuiesc la casa si pot sa dedice o camera tehnica unui asemenea echipament. De aceea, sunt multe situatii in care este necesar sa achizitionam un kit cos fum centrala peleti.

Ce contine si cat costa un kit cos fum centrala peleti

Ce contine un kit cos fum centrala peleti?

Un asemenea kit contine cateva piese care variaza in functie de distanta la care punem centrala pe peleti fata de peretele in care avem data gaura pentru cos si de obstacolele si geografia incaperii respective. De foarte multe ori este nevoie doar de o prelungire simpla, fara alte adaosuri.

In alte cazuri este nevoie de coturi, de prelungiri diferite ca marime (exista prelungiri de jumatate de metru si prelungiri de un metru lungime)  si de un teu condens centrala pe peleti.

La acestea trebuie sa adaugam si garnituri de etanseizare precum si,  neaparat, grila de capat de evacuare care scuteste orice proprietar de centrala pe peleti de accidente neprevazute venite din exterior.

Cat costa un kit cos fum centrala peleti?

Un asemenea kit, asa cum am mai spus, poate sa contina mai multe piese, de aceea, costul lui nu este standard. La un calcul aproximativ, putem constata ca, spre exemplu, la shop-einstal.ro, o prelungire kit cos fum centrala peleti de un metru costa circa 60 ron iar o prelungire kit cos fum centrala peleti de 50 de centimetri, cu acelasi diametru, costa 40 de lei.

Un teu (daca este necesar) costa 130 ron cu tva inclus iar pretul unei garnituri de etanseizare, daca este necesara, este undeva in jurul a 30 ron.

Pretul unui cot pentru un kit cos fum centrala peleti este de 40 de lei cu tva-ul inclus iar un terminal din inox vertical cu diametrul de 80 de milimetri costa circa 80 ron.

Pentru un terminal din inox cu acelasi diametru de 80 milimetri dar orizontal, adica cu grila plasata orizontal, pretul este de 40 ron, tva inclus.

Evident, preturile si necesarul sunt estimative, la momentul acesta. In realitate, fara ajutorul personalului de specialitate din magazinele de profil, fara instructiunile primite din partea producatorului de cazane in functie de modelul avut acasa, nu se poate configura un kit cos fum centrala peleti care sa functioneze corect si sa mentina centrala in viata mult timp.

Din aceasta cauza, desi pare simplu, nu este recomandat ca aceasta operatiune sa fie facuta de catre proprietar ci de catre un instalator.

Este foarte adevarat ca pentru unele tipuri de centrale se gasesc in magazinele de specialitate kituri complete, insa, cel mai bine pentru centralele pe peleti care nu beneficiaza de asa ceva, este sa fie configurate dupa necesitatile spatiului in care au fost amplasate.

Pentru siguranta casei in care este amplasata, este bine de stiut ca orice improvizatie (realizarea cosului din materiale gasite prin casa sau tuburi de hota sau tevi oarecare) este interzisa.

Din cauza acestor improvizatii se intampla accidente foarte des in care, din pacate, se pierd vieti omenesti pe langa pierderile materiale.


Tags: , ,

Leave a Reply