Aceasta intrebare poate fi usor clasificata drept cea mai dureroasa pentru un numar imens de automobilisti. Poate ca acest subiect nu deranja numeroasele minti ale consumatorilor daca vanzarea anvelopelor nu a fost citata ca „un segment de pret ridicat”.
Avand in vedere pretul ridicat al cauciucului, intrebarea “cat tine acest cauciuc” nu este deloc retorica, ci mai degraba dureroasa pentru noi insine, iar astazi vom incerca sa ne dam seama.
Ce cauciuc „traieste” mai mult?
Oricat de banal ar suna, anvelopele noi ale unui producator de inalta calitate va dura cel mai mult pentru tine, intr-o conditie indispensabila – ar trebui sa functioneze conform recomandarilor producatorului.
Ce inseamna asta?
Totul este extrem de simplu – daca doriti sa cumparati o anvelopa pentru pentru utilizare in perioada de iarna – cumparati anvelope de iarna.
Folosirea kitului de vara nu numai ca iti reduce siguranta pe drum, ci si viata kitului tau. Aceasta este una dintre cele mai frecvente erori ale unui numar foarte mare de utilizatori. Multi nu doresc sa cumpere un kit suplimentar de sezon, motivandu-si alegerea cu faptul ca vara „se rostogoleste” perfect toata iarna.
Problema nu este insa in capacitatile kitului selectat, ci in faptul ca, compozitia cauciucului si a altor materiale de fabricatie nu este complet adaptata nici conditiilor de functionare, nici conditiilor de temperatura. In consecinta, vi se garanteaza ca va aruncati setul de anvelope de vara si veti fi obligati sa cumparati unul nou. Merita economiile? Evident ca nu.
Cat de mult poate trai un cauciuc daca este utilizat in scopul propus?
Tot aici, totul este extrem de variabil. Chiar daca utilizati doar oferte de sezon si schimbati anvelopele la timp, exista un numar imens de factori care pot reduce semnificativ durata de viata a pneurilor. Printre cele mai comune:
– lipsa inspectiilor de rutina a anvelopei;
– control insuficient al presiunii in anvelope;
– utilizarea anvelopelor care nu sunt pe axe de destinatie;
– conditii incorecte de functionare.
Sa analizam mai detaliat fiecare dintre articole!
Da, aceasta este o problema destul de frecventa. Multi soferi uita pur si simplu sa efectueze inspectii tehnice periodice ale rotilor. Acesta este un aspect extrem de important, deoarece deformarea anvelopei care nu este detectata la timp poate duce la o defectiune completa a rotii, fara posibilitatea reparatiei acesteia.
Luati-va in obisnuinta dvs. sa inspectati cu atentie masina si anvelopele acesteia dupa fiecare zbor lung, mai ales daca este vorba de un traseu lung sau in conditii de trafic urban greu.
Presiunea in pneuri a fost ignorata
Cand soferii afla ca trebuie sa verifice presiunea la fiecare 10.000 km, sau mai bine, dupa fiecare cursa lunga, au un zambet si o intrebare muta: „de ce?” Si de ce, ca anvelopele pompate, precum si cele inferioare, nu doar sa dezactiveze cauciucul, ci si sasiul masinii.
Apropo, anvelopele sufera de aceasta problema mai mult decat modele similare pentru camioane, deoarece pe parcursul zilei, masa autobuzului se schimba constant, ceea ce afecteaza indicatorii de presiune plutitoare.
Anvelope gresite, axe gresite
Un subiect innebunit, care, poate, este deja cunoscut de toata lumea. Pentru a nu intra in detalii, amintiti-va doar o regula simpla – folositi anvelope exclusiv in functie de axele de destinatie. Fiecare dintre modelele propuse are propria compozitie si elasticitate, care afecteaza in mod direct durabilitatea utilizarii.
Modele de mare viteza off-road?
Desi mai des, este chiar invers. Dar acest lucru nu schimba esenta. Majoritatea anvelopelor sunt utilizate in alte scopuri, ceea ce le reduce serios ciclul de viata, precum si calitatile utile. Abordeaza-ti alegerea cu grija si cu maxima atentie!
Toate sfaturile de mai sus vor creste semnificativ durata de viata a anvelopelor dvs., care va pot multumi masina pana la 5 ani fara probleme.