In ultimii ani, au fost inregistrate progrese tehnologice considerabile in ceea ce priveste irigarea. Una dintre cele mai eficiente este irigarea prin picurare. Tehnologiile de irigare, pur si simplu, furnizeaza apa plantelor, iar metodele pentru a face acest lucru pot varia foarte mult.
Tehnicile de irigare pot varia de la tehnici de irigare a suprafetei, fie prin canale sau inundarea completa a campului, pana la metoda mai precisa si controlata de irigare prin picurare. Alte exemple includ irigarea aeriana care, in consecinta, creeaza multa scurgere.
Pentru orice persoana care a jucat seria de jocuri Civilization sau care are un interes pentru dezvoltarea civilizatiilor, veti aprecia rapid ca irigarea a fost un avans tehnologic foarte timpuriu al speciei noastre.
Aceasta a permis dezvoltarea unei agriculturi mai eficiente si, ulterior, a furnizat alimente stabile, mai mult sau mai putin. Irigarea prin picurare este, de fapt, o „modificare” moderna a tehnicii de odinioara.
In articolul urmator, vom reflecta rapid despre ce este irigarea prin picurare, si de ce este important sa achizitionati un asemenea sistem dar si accesorii de pe https://www.piscine-concept.ro/sisteme-de-irigatii.
Ce este irigarea prin picurare?
Irigarea prin picurare este renumita dat fiind faptul ca este o metoda foarte eficienta de udare a plantelor. De exemplu, sistemul mediu de stropire are o eficienta de aproximativ 80-85%. Irigarea prin picurare, in schimb, are eficienta mai mare de 90%. De-a lungul timpului aceasta diferenta in eficienta livrarii de apa va face o diferenta considerabila in productia de culturi si in linia de jos a companiei.
In zonele in care apa este cu aprovizionare redusa, irigarea prin picurare a devenit in mod surprinzator, metoda preferata de irigare. Sistemele de irigare prin picurare au preturi relativ ieftine si sunt usor de instalat, sunt simplu de proiectat si ajuta la maximizarea sanatatii plantelor datorita nivelului redus de umiditate pe campuri.
Aceasta forma de irigare, uneori numita irigare complicata, aplica apa direct si lent pe sol. Eficienta tehnicii este asigurata de doi factori majori. Primul este ca apa este absorbita de sol pentru accesul la radacinile plantei, mai degraba decat sa se scurga sau sa se evapore. In al doilea rand, apa este furnizata numai acelor zone ale campului care au nevoie de apa, adica radacinile plantei.
Cele mai multe sisteme de irigare prin picurare sunt simplu de proiectat, ceea ce reduce la minimum erorile de proiectare si defectele de instalare. Exista cateva recomandari grozave acolo, daca sunteti interesat sa instalati una.
Cum functioneaza?
De fapt, irigarea prin picurare plaseaza mici emitatori de picaturi in imediata apropiere a sistemelor de radacini ale culturilor. Aceasta ofera o eficienta mult imbunatatita si face ca sistemul sa fie mult mai controlabil in comparatie cu alte metode. Emitentii elibereaza apa intr-o maniera lenta si constanta.
Emitentii sunt foarte mici, sunt aranjati intr-un tablou in sol. Acesti emitatori sunt conectati direct la sursa de apa prin furtunurile de alimentare. O alta configurare este de a avea emitatorii incorporati in furtunul de alimentare in loc de randuri de emitatori independenti. Aceasta se numeste furtun.
Cine a inventat-o?
Inventia irigarii prin picurare este adesea atribuita unui Simcha Blass. Simcha a fost un inginer si inventator israelian care a trait intre 1897 si 1982. Simcha a fost o figura importanta in dezvoltarea apei in Israel si el, cu fiul sau, a initiat, a introdus si dezvoltat sisteme de irigare prin picurare.
De ce prefera fermierii irigarea prin picurare?
Motivul este simplu. Irigarea prin picurare nu numai ca ofera un ROI mai mare in comparatie cu alte metode de irigare, ci ofera si fermierilor un mod eficient si simplu de a-si exploata fermele.
- Randamente de calitate mai consistente;
- Economii enorme de apa: fara evaporare, fara scurgere, fara deseuri;
- Utilizarea terenului 100% – picurarea iriga uniform in orice topografie si tip de sol;
- Economii de energie: irigarea prin picurare functioneaza la presiune scazuta;
- Utilizarea eficienta a ingrasamintelor si a protectiei culturilor, fara lipire;
- Mai mica dependenta de vreme, stabilitate mai mare si riscuri mai mici.
De ce plantele prefera irigarea prin picurare?
La fel ca oamenilor, plantelor le place sa-si obtina apa si nutrientii intr-un mod echilibrat. Nimeni nu vrea sa manance pentru o luna intr-o singura zi si acelasi lucru este valabil si pentru plante.
Acesta cel mai important motiv pentru care irigarea prin picurare aplica apa si nutrienti frecvent si in doze mici, asigurand conditii optime de crestere, care ajuta la producerea celor mai mari randamente posibile.
Iata de ce plantele sunt mai productive cu irigarea prin picurare:
- Disponibilitate ridicata de apa si nutrienti;
- Doze de apa si substante nutritive adaptate nevoilor de dezvoltare ale plantei;
- Nu exista saturatie, dar exista o aerare buna a solului;
- Evita salinitatea ridicata cauzata de aplicarea excesiva de ingrasaminte;
- Nu exista o umezire a frunzelor care poate duce la boli fungice
Ce culturi sunt potrivite pentru irigarea prin picurare?
Orice cultura poate fi cultivata folosind irigarea prin picurare. Pe un teren plat sau pe un teren inclinat – irigarea prin picurare se potriveste tuturor topografiilor. Singura decizie este alegerea configuratiei corecte de picurare in functie de conditiile de cultura si de camp.