Pesticidele sunt substante chimice menite sa omoare daunatorii. In general, un pesticid este un agent chimic sau un agent biologic, cum ar fi un virus, o bacterie, un antimicrobian sau un dezinfectant care detertifica, incapacita, ucide, dauneaza.
In aceasta categorie se se regasesc si acaricidele, care pot fi achizitionate la cele mai atractive preturi de pe https://www.esenzi.ro/pesticide-protectia-plantelor/insecticide-acaricide, si despre care vom discuta mai tarziu in acest articol.
Revenind la pesticide, aceasta utilizare a pesticidelor este atat de comuna incat termenul de pesticid este deseori tratat ca sinonim cu produsul de protectie a plantelor. Este utilizat in mod obisnuit pentru a elimina sau controla o varietate de daunatori agricoli care pot dauna culturilor si animalelor si pot reduce productivitatea fermei.
Cele mai utilizate pesticide sunt insecticidele pentru uciderea insectelor, acaricidele care se folosesc pentru uciderea acarienilor, erbicidele pentru uciderea buruienilor, rodenticidele pentru uciderea rozatoarelor si fungicidele pentru controlul ciupercilor si mucegaiului.
O scurta istorie
Pesticidele nu sunt inventii recente! Multe civilizatii antice au folosit pesticidele pentru a-si proteja culturile de insecte si daunatori. Sumerienii antici foloseau sulf elementar pentru a-si proteja culturile impotriva insectelor. In timp ce, fermierii medievali au experimentat cu substante chimice folosind arsen, plumb pe culturi comune.
Chinezii au folosit compusi de arsen si mercur pentru a controla paduchii corpului si alti daunatori. In timp ce grecii si romanii foloseau ulei, cenusa, sulf si alte materiale pentru a se proteja, animalele si culturile lor de la diferiti daunatori.
Intre timp, in secolul al XIX-lea, cercetatorii s-au concentrat mai mult pe tehnici naturale care implica compusi realizati cu radacinile legumelor tropicale si crizantemelor.
In 1939, a fost descoperit Dichloro-difenil-tricloroetan (DDT), care a devenit extrem de eficient si utilizat rapid ca insecticid in lume. Cu toate acestea, douazeci de ani mai tarziu, din cauza efectelor biologice si sigurantei umane, DDT a fost interzis in aproape 86 de tari.
Beneficiile pesticidelor
Avantajul major al pesticidelor este ca pot salva fermierii. Prin protejarea culturilor impotriva insectelor si a altor daunatori. Cu toate acestea, mai jos sunt cateva alte avantaje primare ale acestora:
- Controlul daunatorilor si al vectorilor bolilor plantelor.
- Controlul vectorilor bolilor umane / animale si a organismelor afective.
- Controlul organismelor care dauneaza altor activitati si structuri umane.
Efectele pesticidelor
Produsele chimice toxice din acestea sunt concepute pentru a fi eliberate in mod deliberat in mediu. Desi fiecare pesticid este menit sa omoare un anumit daunator, un procent foarte mare de pesticide ajunge la o alta destinatie decat tinta lor. In schimb, ele intra in aer, apa, sedimente si chiar ajung in alimentatia noastra.
Pesticidele au fost asociate cu pericolele pentru sanatatea umana, de la impacturi pe termen scurt, cum ar fi dureri de cap si greata, pana la impacturi cronice precum cancerul, leziuni pentru reproducere.
Utilizarea acestora scade, de asemenea, biodiversitatea generala din sol. Daca in sol nu exista substante chimice, exista o calitate mai mare a solului, iar acest lucru permite o retentie mai mare a apei, care este necesara pentru ca plantele sa creasca.
Ce sunt acaricidele?
Acaricidele sunt pesticide care omoara capusele si acarienii, grupuri stranse de nevertebrate. Ele reprezinta o parte a unei strategii pentru controlul capuselor in jurul caselor si ar trebui combinate cu masuri de reducere a habitatelor de capuse.
Un acaricid pentru controlul capusei va include ingrediente active precum permetrina, cyfluthrin, bifentrina, carbaryl si piretrina. Aceste substante chimice sunt uneori numite insecticide acaricide, dar capusele sunt arahnide, nu insecte, deci acest lucru nu este exact tehnic.
Unele acaricide sunt disponibile pentru utilizatorii de case. Altele pot fi vandute numai aplicatorilor autorizati, asa ca va trebui sa angajati un profesionist care sa le aplice.
Cum se utilizeaza un acaricid
Exista doua moduri principale de utilizare a acaricidului pentru controlul capuselor. In primul rand, acaricidul poate fi aplicat pe o intreaga zona. In al doilea rand, poate fi folosit pentru a trata gazdele care poarta capuse, inclusiv rozatoare si caprioare.
Cel mai bun moment pentru o aplicatie de acaricid pe toata suprafata zonei este de la mijlocul lunii mai pana la jumatatea lunii iunie, cand capusele sunt in stadiul nimfal. O alta aplicatie poate fi facuta toamna pentru a tinti capusele adulte.
Acaricidele pot fi aplicate in habitatele de capusa din jurul unei resedinte, inclusiv zonele impadurite si marginile lor, zidurile de piatra si gradinile ornamentale. Folosirea acaricidelor in peluza este recomandata numai atunci cand zonele rezidentiale sunt situate chiar langa paduri sau includ sectiuni impadurite.
O alta modalitate de a tine capusele departe de casa:
Iarba inalta, peria, mormanele de frunze si resturile ofera habitat de capuse, astfel incat pastrati iarba cosita si indepartati peria in jurul casei.
Stivuiti bine lemnul si luati in considerare eliminarea peretilor de piatra si a gramezilor de lemn. Adaugarea unei benzi de 3 m de latime sau pietris poate lasa capusele sa nu treaca in gradina dintr-o zona impadurita din apropiere.
Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre pesticide, si in mod special despre acaricide, care va pot ajuta sa scapati de acarieni si de capuse.