D'ale lu' Ianculescul

Ce vesminte poarta diaconii si ce semnifica acestea?

Vesmintele bisericesti nu sunt impuse pentru a demonstra o oarecare superioritate fata de enoriasi. Acestea au semnificatii aparte si reprezinta dovada de necontestat a respectului fata de Cele Sfinte.

Persoanele in general care sunt apropiate de Biserica si de invataturile propovaduite stiu cat este de important ca preotul sa poarte vesminte speciale in momentul fiecarei slujbe savarsite.Totusi, mai exista unele incertitudini ce vizeaza design-ul unic fata de restul hainelor obisnuite.

Inca din timpuri stravechi, oamenii au avut mereu nevoie de credinta si de siguranta ca o forta divina ii apara de cele rele. Astfel, preotii au inceput sa poarte vesminte care sa ii deosebeasca de enoriasi. Un lucru mai putin stiut este ca preotii isi schimba vestimentatia in functie scopul slujbei. Modul de confectionare al acestora respecta reguli stricte si croiuri specifice.

Diaconii au in schimb un set de vesminte standard pe care le poarta in momentul in care isi dedica sufletul intru Hristos. Acestea poarta denumiri distincte si fiecare poarta o simbolistica biblica. Achizitionarea acestora este facuta din magazine specializate, iar un punct de reper este Crilovic.

Unele dintre acestea se regasesc si in vesmintele preotesti, dar semnificatia difera. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva dintre vesmintele esentiale ale diaconilor.

Vesmintele diaconesti – semnificatii si importanta

In timpul Sfintelor Slujbe, vestimentatia diaconilor este formata din trei piese si anume: stihar, orar si manecute.

In primul rand, chiar daca acestea sunt comune celor trei trepte ierahice, diaconii sunt simbolizeaza cetele ingeresti. Prin urmare, semnificatia este diferita.

Manecutele cunoscute si sub denumirea de rucavite au rolul de a strange stiharul si de a nu incomoda miscarile mainilor. Originea acestora nu este cunoscuta, cert este ca in Vechiul Testament nu exista asemenea mentionari. O afirmatie a slujitorii Bisericii relateaza asemanarea cu manecile imparatilor pentru a primi Sfanta Impartasanie. Aceste vesminte pentru diaconi sunt prezentate in catalogul Crilovic, fiind confectionate din materiale calitative si atent brodate.

O alta simbolistica a manecilor care de data aceasta are valente din Noul Testament consta in legarea mainilor Mantuitorului cand a fost dus in fata Marelui Sinod. Prin urmare simbolizeaza jertfa suprema a Domnului Nostru Iisus Hristos si impacarea omenirii cu Dumnezeu.

Orarul este un vesmant specific diaconilor si simbolizeaza aripile heruvimilor. Acesta este confectionat dintr-un material de stofa, atent brodat ce se poarta pe umarul stang. In timpul rugaciunilor importante acesta este asezat in crucis, iar atunci cand ecteniile sunt de tipul cererilor, orarele sunt ridicate in semn de supunere deplina.

Epitrahilul nu este altceva decat orarul diaconesc. Acest vesmant este trecut peste gat, atarnand in fata cu ambele laturi apropiate. Acesta simbolizeaza jugul slujirii si dedicarii depline a slugitorilor Bisericii. Mai mult decat atat, simbolizeaza harul Lui Dumnezeu. Preotii nu pot savarsi nicio slujba fara acest vesmant.

In magazinul Crilovic se gasesc epitrahile preotesti confectionate pentru diferite ranguri ierarhice. Acestea sunt decorate diferit, iar fiecare nuanta este distincta pentru Praznicele Împaratesti de peste an.

Spre exemplu, albastru se poarta in momentul cand sarbatorile sunt inchinate Maicii Domnului, iar albul pentru a simboliza momentele de bucurie din cursul istoriei crestine. In portofoliul propus de cei de la Crilovic se regasesc vesminte confectionate conform dogmelor crestine, acestea fiind atestate si de Marii Arhierei ai Bisericii Ortodoxe.

Related Posts

Infracțiunea de loviri și alte violențe – apelarea urgentă la un avocat

Infracțiunea de loviri și alte violențe este una destul de practicată la nivel național și internațional. Din lipsă de sprijin sau cunoștințe, victimele nu apelează prea des la…

Afla acum totul despre banda expandabila de la Roof Home Design. Vezi detalii si beneficii aici

Te-ai hotarat sa-ti faci o casa, iar acum ai ajuns la capitolul acoperisului. Mesterul cu care lucrezi ti-a mentionat ca va include in manopera banda expandabila si buretii…

Cele mai delicioase retete de salate cu masa rece pentru zilele calduroase

Cand mercurul in termometre incepe sa se catare ca un alpinist entuziasmat spre varfurile caniculare, gandurile noastre se racoresc la ideea unei salate cu masa rece. Nu doar ca…

Casele modulare – constructii rapide pe un buget minim

Evolutia tehnologiei a adus cu ea o multime de beneficii. Printre ele se numara si constructiile moderne, precum casele modulare. Acestea sunt constructii ce rezulta din asamblarea diferitelor…

Rolul avocatului in redactarea de contracte imobiliare

Rolul avocatului in tranzactiile imobiliare este unul vital si esential pentru asigurarea legalitatii si corectitudinii contractelor imobiliare. Acest articol exploreaza in detaliu modul in care avocatii aduc o valoare…

Case de vacanta din lemn si locuri de joaca pentru cei mai mici din famile

Lemnul a capatat o atentie deosebita in ultimii ani, iar tot mai multe familii sau afaceri au ales casele din acest material. In functie de preferinte, casele din…

Leave a Reply