D'ale lu' Ianculescul

Ce vesminte poarta diaconii si ce semnifica acestea?

Vesmintele bisericesti nu sunt impuse pentru a demonstra o oarecare superioritate fata de enoriasi. Acestea au semnificatii aparte si reprezinta dovada de necontestat a respectului fata de Cele Sfinte.

Persoanele in general care sunt apropiate de Biserica si de invataturile propovaduite stiu cat este de important ca preotul sa poarte vesminte speciale in momentul fiecarei slujbe savarsite.Totusi, mai exista unele incertitudini ce vizeaza design-ul unic fata de restul hainelor obisnuite.

Inca din timpuri stravechi, oamenii au avut mereu nevoie de credinta si de siguranta ca o forta divina ii apara de cele rele. Astfel, preotii au inceput sa poarte vesminte care sa ii deosebeasca de enoriasi. Un lucru mai putin stiut este ca preotii isi schimba vestimentatia in functie scopul slujbei. Modul de confectionare al acestora respecta reguli stricte si croiuri specifice.

Diaconii au in schimb un set de vesminte standard pe care le poarta in momentul in care isi dedica sufletul intru Hristos. Acestea poarta denumiri distincte si fiecare poarta o simbolistica biblica. Achizitionarea acestora este facuta din magazine specializate, iar un punct de reper este Crilovic.

Unele dintre acestea se regasesc si in vesmintele preotesti, dar semnificatia difera. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva dintre vesmintele esentiale ale diaconilor.

Vesmintele diaconesti – semnificatii si importanta

In timpul Sfintelor Slujbe, vestimentatia diaconilor este formata din trei piese si anume: stihar, orar si manecute.

In primul rand, chiar daca acestea sunt comune celor trei trepte ierahice, diaconii sunt simbolizeaza cetele ingeresti. Prin urmare, semnificatia este diferita.

Manecutele cunoscute si sub denumirea de rucavite au rolul de a strange stiharul si de a nu incomoda miscarile mainilor. Originea acestora nu este cunoscuta, cert este ca in Vechiul Testament nu exista asemenea mentionari. O afirmatie a slujitorii Bisericii relateaza asemanarea cu manecile imparatilor pentru a primi Sfanta Impartasanie. Aceste vesminte pentru diaconi sunt prezentate in catalogul Crilovic, fiind confectionate din materiale calitative si atent brodate.

O alta simbolistica a manecilor care de data aceasta are valente din Noul Testament consta in legarea mainilor Mantuitorului cand a fost dus in fata Marelui Sinod. Prin urmare simbolizeaza jertfa suprema a Domnului Nostru Iisus Hristos si impacarea omenirii cu Dumnezeu.

Orarul este un vesmant specific diaconilor si simbolizeaza aripile heruvimilor. Acesta este confectionat dintr-un material de stofa, atent brodat ce se poarta pe umarul stang. In timpul rugaciunilor importante acesta este asezat in crucis, iar atunci cand ecteniile sunt de tipul cererilor, orarele sunt ridicate in semn de supunere deplina.

Epitrahilul nu este altceva decat orarul diaconesc. Acest vesmant este trecut peste gat, atarnand in fata cu ambele laturi apropiate. Acesta simbolizeaza jugul slujirii si dedicarii depline a slugitorilor Bisericii. Mai mult decat atat, simbolizeaza harul Lui Dumnezeu. Preotii nu pot savarsi nicio slujba fara acest vesmant.

In magazinul Crilovic se gasesc epitrahile preotesti confectionate pentru diferite ranguri ierarhice. Acestea sunt decorate diferit, iar fiecare nuanta este distincta pentru Praznicele Împaratesti de peste an.

Spre exemplu, albastru se poarta in momentul cand sarbatorile sunt inchinate Maicii Domnului, iar albul pentru a simboliza momentele de bucurie din cursul istoriei crestine. In portofoliul propus de cei de la Crilovic se regasesc vesminte confectionate conform dogmelor crestine, acestea fiind atestate si de Marii Arhierei ai Bisericii Ortodoxe.

Related Posts

Copiatoare si imprimante profesionale disponibile pentru inchiriere

Echipamente precum copiatoarele sau imprimantele sunt absolut necesare in orice firma, indiferent de domeniul de activitate. La inceput, cand sunt necesare pregatirea mai multor acte, contracte sau alte…

Mareste-ti sansele de castig cu ponturi din sporturile preferate!

Amatorii jocurilor de noroc stiu cat este de important sa ai multe cunostinte in domeniul pariurilor pentru ca sansele de castig sa fie mai mari. Bineinteles, daca acest…

Cum alegi arbaleta pentru vanatoare potrivita

Arbaletele raman armele excelente pentru a putea practica vanatoarea in zilele noastre, chiar daca pe timpuri erau folosite in razboi. Modele existente pe piata sunt intr-un numar mare,…

Usi pentru garaj tip rulou disponibile la Alexiana, afla de aici mai multe detalii

Casa semnifica pentru noi acel spatiu in care ne simtim in deplina siguranta si armonie. E locul in care ne retragem dupa o zi de stat la birou,…

Mercedes GLC de vânzare în leasing – află din acest articol de Elite Cars Leasing

Când ne imaginăm la volanul mașinii ideale, ne place să o facem într-un mod măreț. Cu zgomotul motorului și adierea vântului în păr, mașinile ne oferă acea senzație…

Steroizii si Legea: Explorand Controversele si Ramificatiile Legale ale Utilizarii lor

Steroizii anabolizanti au fost subiectul unor dezbateri aprinse si controversate, in special in contextul legilor care reglementeaza utilizarea lor. Aceste substante sunt cunoscute pentru efectele lor asupra cresterii…

Leave a Reply