A-ti infiinta o firma in ziua de astazi este foarte simplu. Ai posiblitatea sa mergi de unul singur la ghiseele Oficiului pentru Registrul Comertului sau sa aplici online la firmele specializate in asa ceva, unde procedura dureaza cateva minute.
Aceasta in cazul in care aveti toata documentatia pregatita. Infiintarea propru-zisa a unei firme dureaza cateva zile sau cateva saptamani, in cazul in care cazierul fiscal nu este chiar curat. Ce faceti insa dupa infiintarea firmei?
Ai pornit in gand cu o idee de afaceri, iar intre timp, dupa discutii cu prietenii sau cu partenerul de afaceri, ai ajuns la concluzia ca aceasta nu se mai potriveste planurilor tale?
Ai la dispozitie mai multe variante de lucru, printre care reanalizarea planului de afaceri si gasirea de noi idei de afaceri. Din ce in ce mai raspandite in ultima vreme sunt insa afacerile in franciza.
Acestea mai sunt numite si afaceri la cheie, in sensul ca vin deja cu o infrastructura implementata, cu o retea de vanzari bine pusa la punct si cu idei de amenajare a punctului de lucru deja puse in practica. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gasesti locatia potrivita si sa te apuci de treaba.
Astfel, intr-o afacere de tip franciza, proprietarul sau francizorul iti pune la dispozitie toate cunostintele sale, oferindu-ti o modalitate de a face afaceri pe un model deja patentat.
De cele mai multe ori, o astfel de afacere este deja in desfasuare, francizorul punand la dispozitie si sisemele sale de mentenanta si de achizitii. Totul se face in baza platii francizei, adica a unei taxe anuale carese stabileste la semnarea contractului intre antreprenor si francizor.
Astfel, cumpararea unei francize poate reprezenta o alternativa viabila la inceperea unei afaceri pe cont propriu, chiar daca acest lucru aduce cu sine o serie de avanaje si dezavantaje.
In primul rand, o franciza iti ofera independenta unei afaceri de mici dimensiuni, dar care are in spate beneficiile unei retele de succes. Nu este necesar sa ai nici cine stie ce experienta pentru a demara o afacere in franciza. De obicei, francizorul ofera propriul training pentru tine si angajatii tai, astfel incat afacerea sa se desfasoare unitar, pe toata reteaua de vanzari.
Totodata, francizele au o rata de succes mai mare decat o afacere de tip start-up, pornita pe o idee proprie, de la zero. De altfel, s-ar putea sa te coste mai putin sa cumperi o franciza decat sa te apuci sa amenajezi un spatiu si sa cresti o afacere de la zero, chiar daca ideea ta este una asemanatoare.
Nu in ultimul rand, ca detinator de franciza, te poti bucura de avantajele unei publiciati la nivel national si de suport logistic, lucruri la care ar trebui sa muncesti din greu cu afacerea proprie.
Sunt insa si dezavantaje, cum ar fi conditiile stricte pe carele ai de indeplinit. Libertatea totala pe care o ai pe cont proporiu dispare odata ce ai semnat contractul de franciza, trebuind sa indeplinesti niste conditii stricte. In plus, trebuie sa imparti profitul cu francizorul, ceea ce, mai ales la inceputul unei afaceri, poate fi destul de frustrant.