In sezonul rece incalzirea reprezinta obiectivul principal al tuturor proprietarilor. Fiecare proprietar doreste sa-si incalzeasca eficient caminul si sa ofere familiei sale cele mai bune conditii de trai.
Un cazan pe lemne de la Liepsnele poate fi cel mai bun prieten al nostru atunci cand ne dorim sa combatem temperaturile reduse de afara si sa asiguram familiei noastre un confort termic cat mai bun.
Cazanele pe lemne Liepsnele pot functiona atat cu tiraj natural cat si cu tiraj fortat, iar sistemul de incalzire poate fi inchis dar si deschis. Intregul sistem de incalzire care functioneaza cu ajutorul lemnelor este unul inovativ, iar instalarea trebuie efectuata respectand indicatiile din cartea tehnica a centralei.
Cerinte privind cosurile de fum pentru siguranta si eficienta sporita
Un randament excelent poate fi obtinut doar atunci cand i se ofera centralei conditiile optime de functionare. In primul rand calitatea lemnului ar trebui sa fie cat mai buna. Combustibilul folosit trebuie sa fie de esenta tare iar nivelul de umiditate sa fie cat mai redus.
La fel de important pentru o eficienta sporita este si cosul de fum. Daca acesta nu corespunde cerintelor din manualul tehnic, ai putea observa un randament scazut al cazanului fara sa poti sa iti poti explica motivul.
Un detaliu foarte important legat de cosurile de fum tine de diametrul interior al acestuia. Diametrul poate fi egal cu diametrul racordului de gaze arse al cazanului sau cel mult cu 10% mai mare. Materialul cosului ar trebui sa fie izolat iar inaltimea sa trebuie sa fie cu cel putin jumatate de metru mai mare decat inaltimea coamei casei. Inaltimea nu ar trebui sa fie totusi mai mare de 6 metri de la racord pana la varf.
Incaperea unde va fi instalat cazanul
Asa cum probabil iti inchipuiai deja, cazanul pe lemne nu poate fi instalat chiar oriunde. Camera dedicata instalarii acestuia trebuie sa indeplineasca anumite cerinte.
Camera unde va fi montat cazanul ar trebui sa aiba o inaltime de minim 210 cm iar podeaua se recomanda sa fie realizata din beton. Intreaga suprafata a camerei ar trebui sa depaseasca 4 metri patrati, iar aceasta va trebui construita separat de cladirea incalzita.
Ventilarea interioara este foarte importanta, asa ca este necesara si existenta unui sistem de ventilare.
Curatarea si intretinerea cazanului pe lemne
Este un capitol foarte important de care fiecare utilizator ar trebui sa tina cont. Un cazan pe lemne necesita lucrari regulate de intretinere, astfel incat randamentul bun sa fie pastrat dar totodata sa fie evitate posibilele incidente sau defectiuni.
O prima lucrare de intretinere este legata de curatarea centralei. Atat peretii centralei cat si cosul de fum ar trebui verificate frecvent, pentru ca mai apoi sa fie curatate daca sunt descoperite depuneri. Racordul dintre centrala si cosul pentru evacuarea fumului ar trebui de asemenea curatat.
Cenusa ramasa dupa arderea lemnelor ar trebui la randul sau scoasa din centrala de cel putin 2-3 ori pe luna. Acest procedeu trebuie efectuat desigur atunci cand arderea s-a finalizat complet.
Banda cu ajutorul careia se realizeaza sigilarea usii trebuie schimbata atunci cand etansietatea nu este perfecta.
Daca iti doresti ca temperaturile scazute si costurile mari pentru incalzire sa nu reprezinte o problema cu care sa te confrunti in aceasta iarna, ar trebui sa optezi pentru instalarea unui cazan pe lemne!