Caderea dintilor la vremea maturitatii reprezinta un gand ingrozitor, pentru cei mai multi dintre noi. In timp ce o buna partea a populatiei este capabila sa treaca peste micile probleme dentare, unii ignorandu-le chiar pentru tot restul vietii, altii isi pot pierde insa dintii, din motive dintre cele mai variate.
Astfel, cei preocupati de aceste aspecte cauta frecvent modalitati prin care sa isi pastreze dantura in bune conditi. O rutina zilnica in ceea ce priveste igiena dentara, folosirea atei dentale, un periaj cu simtul raspunderii si clatirea cu apa de gura sunt esentiale pentru o dantura ingrijita si sanatoasa.
De asemenea, este recomandat sa apelati la un la o cabinet de stomatologie Iasi pentru un periaj si o curatare profesionista a dintilor, cel putin de doua ori pe an. Altfel, riscam sa cedem victima celor mai comune cauze ale caderii dintilor.
Cauze genetice
Poate parea surprinzator pentru multi, insa genetica joaca un rol covarsitor in ceea ce priveste sanatatea si puterea radacinilor dentare, a dintilor si a oaselor in care acestia sunt prinsi. Intreband printre membrii familiei daca au avut astfel de probleme de-a lungul generatilor, v-ar putea ajuta sa le evitati sau, macar, sa stiri la ce sa va asteptati in viitor.
In cazul in care constatati astfel de probleme genetice, nu ar fi rau sa discutati cu dentistul, pentru a vedea cum pot fi prevenite atfel de probleme. Boala parodontala este raspandita la multe familii. Intrebati-va parintii daca au avut boli ale gingiilor sau in ce mod si-au pierdut dintii, pentru a vedea daca sunteti supusi vreunui risc.
Cariile
Chiar si atunci cand dintii sunt ingrijiti corespunzator, este posibil ca acestia sa fie atinsi de carii. Ocazional, acestea se pot dezvolta in spatiile in care este greu de ajuns cu periuta sau in spatiile dintre dinti. Uneori, cariile nu sunt vizibile cu ochiul liber, dezvoltandu-se in interior, astfel incat acestea pot fi detectate cu ajutorul radiografiilor.
Pentru prevenirea cariilor, asigurati o rutina zilnica in ceea ce priveste perierea, curatarea cu ata dentara si clatirea. Uneori, acest lucru este necesar de doua sau de trei ori pe zi.
Alte cauze congenitale pot privi caderea dintilor in mod natural, in perioada copilariei, fara ca acestia sa mai fie inlocuiti cu altii. Astfel, este posibil ca in unele locuri sa ramana goluri. De aceea este necesara consultarea dentistului pentru a vedea daca este posibil implantul.
Accidentele
Multi adulti isi pot pierde dintii in cadrul unor activitati sportive. De asemenea, multi sunt implicati in accidente severe, auto sau de alta natura, situatii in care dintii pot fi fracturati partial sau total. In multe cazuri, dentistul nu are de ales decat sa inlature dintii cu totul, pentru a proceda la un implant.
Boala parodontala
Afectiunile gingivale sunt o sursa majora pentru pierderea dintilor, iar sangerarea gingiilor reprezinta primul semn in acest sens. Bolile incep cu gingivita, iar daca aceasta nu este tratata corespunzator, poate evolua intr-o boala parodontala severa, care provoaca slabirea oaselor si caderea dintilor.
Diabetul de tip 2 este, de asemenea, un motiv care poate conduce la pierderi ale dintilor si infectii orale. Astfel, daca aveti diabet, este cazul sa vorbiti cu medicul dentist pentru eventuale masuri de preventie.