Toti instalatorii cu experienta recomanda centralele termice pe lemne spunand ca acestea ar fi foarte econome. Economia este datorata in primul rand randamentului ridicat pe care acest tip de centrale il are, insa cu toate acestea multe persoane se intreaba cat consuma o centrala termica pe lemne.
Acest subiect dorim sa il tratam si noi in acest articol si sa oferim cel mai bun raspuns. Astfel, daca te intereseaza achizitia unei centrale pe lemne de pe www.stropuva-romania.ro insa vrei sa afli si care sunt costurile legate de consum, acest articol iti va fi de ajutor.
Consumul unei centrale termice pe lemne
Desigur ca o centrala pe lemne poate avea un consum diferit in functie de suprafata pe care trebuie sa o incalzeasca, daca locuinta este izolata corespunzator precum si de zona unde locuiesti. De aceea nu exista un raspuns exact la aceasta intrebare, insa pot fi facute cu siguranta mai multe estimari. Ceea ce vom face si noi.
Fiecare distribuitor de centrale vine cu diferite exemple in ceea ce priveste consumul de lemne intr-o iarna. Conform specialistilor de la Stropuva-Romania.Ro, pentru o casa de 120 de metri patrati, cu o centrala care sa functioneze zilnic 14 ore pe timp de iarna, 10 tone de masa lemnoasa sunt mai mult decat suficiente.
O tona de lemne costa aproximativ 300-350 lei, iar prin urmare incalzirea locuintei in intreg sezonul rece ar fi de aproximativ 3000-3500 de lei. Desigur ca aceasta este doar o aproximare, iar diferente pot fi multe. Trebuie sa aveti in vedere ca acest calcul este facut pentru intervalul noiembrie – martie.
Conteaza foarte mult cat de uscat este lemnul, dar si tipul acestuia. In general se recomanda lemnul de fag. Totodata, pentru un randament cat mai bun ar trebui sa aiba cel putin 2 ani, deci sa fie foarte uscat.
In cazul in care lemnele au o umiditate ridicata – daca sunt verzi – vei observa un consum ridicat dar si un randament mai mic. Iar totodata, depunerile de gudron vor fi prima problema care va aparea dupa alimentarea cu lemne verzi.
Ce lemne ar trebui sa cumperi pentru centrala
Exista mai multe tipuri de lemn ce poate fi cumparat pentru alimentarea unei centrale, insa nu toate sunt si calitative. Se recomanda in special alimentarea centralei cu urmatoarele tipuri de lemn:
- Fag
- Stejar
- Molid
- Pin
- Mesteacan
Si, asa cum spuneam si mai sus, ar trebui sa fie uscate iar pentru a le pastra in cele mai bune conditii, ar trebui depozitate intr-o magazie special amenajata pentru ele. Daca vor fi tinute afara, vor fi expuse totodata la fenomele meteo precum sunt ploile sau ninsorile, iar calitatea lor va scadea din cauza umiditatii.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca lemnele se vand de cele mai multe ori la metru ster, iar un metru ster are 0,65 metri cubi. In acelasi timp, un metru cub de lemne poate avea intre 400 si 800 de kilograme, in functie de cat de bine sunt asezate, esenta lor dar si de gradul de uscare.
Costurile pot scadea daca esti o persoana economa si totodata depui efort pentru a reduce cheltuielile pentru incalzire.