Orice gospodar a întâmpinat la un moment dat, fără doar și poate, anumite dificultăți la sudura unor materiale, fapt cauzat de lipsa unui aparat de calitate.
Fiind un domeniu destul de tehnic, alegerea unui dispozitiv potrivit nevoilor din gospodărie poate deveni destul de dificilă, în special dacă nu ai multe tangențe cu acest domeniu.
Și pentru că nimănui nu-i face plăcere să arunce cu banii pe fereastră, atunci când dorești să cumperi un invertor de sudură ai putea mai întâi să consulți îndeaproape piața de specialitate. Astfel, găsirea unei oferte avantajoase atât din punct de vedere a prețului, cât și a calității, se dovedește o adevărată provocare a cumpărătorului.
Invertorul de sudură – o investiție pe termen lung
Dacă îți dorești un aparat cu care să faci treabă în gospodărie, poți apela la invertorul de sudură, una dintre cele mai bune opțiuni, având în vedere că este ideal pentru uz casnic.
Iată care sunt avantajele pe care le oferă un invertor de sudură performant:
- Dimensiunile reduse
Comparativ cu aparatele de sudură tradiționale, invertorul are dimensiunile mai reduse, putând fi transportat cu ușurință.
- Consum redus de energie electrică
Cu siguranță, unul dintre cele mai importante aspecte de avut în vedere atunci când vorbim despre caracteristicile și specificațiile tehnice ale unui invertor de sudură este consumul redus de curent electric. Cu alte cuvinte, un astfel de aparat poate fi introdus într-o priză casnică de 110 V.
- Poți suda rapid și eficient
Dacă achiziționezi un aparat de sudură de calitate, te vei putea bucura de toate avantajele pe care le oferă – de pildă, procesul de sudare va fi unul rapid și eficient.
Cu toate acestea, invertorul nu reprezintă alegerea potrivită chiar pentru toate tipurile de sudură. De aceea, înainte de a cumpăra produsul, va trebui să ții cont de materialele pe care ai vrea să le sudezi. De regulă, un invertor profesional este util pentru sudarea mai multor materiale – cum ar fi cupru, oțel, fontă ș.a.m.d
Iată ce norme de siguranță ar trebui să respecți în timpul sudurii
Pentru ca procesul să se desfășoare în condiții bune, va trebui să îți iei toate măsurile de precauție, respectând toate instrucțiunile de utilizare. Iată ce ar trebui să ai în vedere:
- Înainte de efectuarea operațiilor de verificare sau de reparații, se recomandă deconectarea aparatului de la priza electrică;
- Nu este permisă utilizarea dispozitivului în locuri umede;
- Utilizatorul se va asigura că priza de alimentare este conectată la instalația de împământare;
- Se interzice folosirea unor cabluri cu izolație sau a unor conectori deteriorați;
- Se impune folosirea echipamentului de protecție (căști, mască, salopetă de lucru, mănuși pentru evitarea expunerii pielii la razele UV produse de arcul electric);
- În timpul sudării, aparatul se va așeza pe o suprafața plană cu scopul de preveni răsturnarea;
- Pentru a îndepărta fumul produs în urma procedeului, se asigură o aerisire corespunzătoare sau sunt folosite ventilatoare;
- Este interzisă sudarea în rezervoare, țevi sau containere cu materiale inflamabile, lichide sau gazoase;
- Nu este permis lucrul cu materiale tratate ori curățate cu anumite substanțe (solvenți clorurați);
- Înainte să folosim invertorul de sudură, vom îndepărta din zonă toate materialele inflamabile – lemn, hârtie ș.a.m.d.