D'ale lu' Ianculescul

Uzarea bateriilor auto. Iată care sunt cauzele

Se spune adesea că motorul este inima mașinii, fără de care funcționarea corespunzătoare a automobilului este imposibilă. Dar, așa cum pentru a funcționa în parametri normali, organismul are nevoie și de alte organe, așa și automobilul are nevoie de un sistem complet, cu piese aflate într-o stare bună. Iar una dintre componentele sale vitale pentru funcționarea optimă este, fără doar și poate, acumulatorul auto.

De ce se uzează bateriile auto

Bateriile auto au o durată de funcționare, în medie, de până la 5 ani, dar dacă nu sunt respectate condițiile de utilizare normale, pot ceda mult mai repede.

Iată care sunt principalele cauze ale uzării acumulatorilor auto:

  1. Sulfatarea lentă

Fenomen produs în urma ciclurilor descărcare-încărcare, sulfatarea lentă se produce atunci când se reduce capacitatea bateriei datorită suprafeței de contact dintre plăci și electrolit.

  1. Sulfatarea rapidă

Atunci când uiți bateria descărcată (cu o tensiune de sub 12-12,5 V la borne) zile întregi sau săptămâni la rând, se accelerează fenomenul sulfatării rapide.

  1. Menținerea acumulatorului parțial încărcat

De regulă, acesta se întâmplă atunci când motorul este pornit foarte des, fapt care solicită mult timp bateria și nu îi oferă suficient timp pentru o încărcare optimă. Această situație este frecvent întâlnită la mașinile utilizate la școala de șoferi sau la taxiuri.

  1. Descărcarea rapidă

Așa numitul „dat la cheie” – mai mult de 5 secunde poate duce la descărcarea rapidă a bateriei. În acest caz, electrolitul va elimina o cantitate de gaze a căror presiune poate deschide supapa de suprapresiune a bateriilor fără întreținere.

În această situație, nivelul de electrolit nu poate fi completat, astfel că bateria va avea o capacitate mai redusă și va rămâne cu un electrolit de proastă calitate. În anumite cazuri destul de rare, acest fenomen poate provoca explozia acumulatorului auto.

  1. Vibraţiile mecanice

Capacitatea bateriei se poate reduce datorită mai multor cauze – cum ar fi, de pildă, mersul cu viteză pe teren accidentat, cu gropi sau lovirea bornelor. Astfel, acest lucru poate duce la desprinderea de substanţă activă de pe plăcile bateriei și poate produce la un moment dat scurtcircuitarea plăcilor acesteia.

  1. Supraîncărcarea bateriei

De regulă, supraîncărcarea produce căderea masei active de pe plăci lucru ce duce la pierderea capacității de pornire și/sau a producerii unor scurcircuite între plăci, deci la ieșirea din uz a bateriei.

  1. Folosirea unei baterii descărcate (îngheţate)

Atunci când acumulatorul este descărcat total, electrolitul ajunge să fie bogat în apă și sărac în sulfat. De aceea, în sezonul rece există riscul ca acest tip de electrolit (bogat în apă) să înghețe, provocând, astfel, spargerea separatorilor, ceea ce conduce la formarea de scurtcircuite între plăci.

Comandă baterii auto la domiciliu

În ultimii ani, piața de acumulatori auto s-a extins inclusiv în mediul online, astfel că, dacă ai nevoie de un nou articol, în magazinele de specialitate poți găsi baterii auto ieftine, dar și ceva mai scumpe.

Dar cum prețul nu este de multe ori un indicator corect al calității, astfel că poți găsi baterii auto de calitate și fără să scoți din buzunar prea mulți bani. De exemplu, unul dintre principalii furnizori de acumulatori auto din România este Sorgeti.

Acest magazin de baterii pentru mașini oferă servicii de transport, montare și service în mod gratuit. Comandând online, direct de pe site-ul magazinului de baterii auto sorgeti.ro, șoferii grăbiți pot beneficia de posibilitatea de a cumpăra baterii auto la domiciliu.

Related Posts

Regim hotelier in cele mai bune conditii

Atunci cand este necesar sa te deplasezi intr-un alt oras si totusi nu iti doresti sa platesti prea multi bani pe un hotel, regimul hotelier este cea mai…

Accesorii si echipamente pentru domeniul industrial

In zilele noastre, automatizarea si digitalizarea sistemelor de instalatii, constructii si multe altele au o contributie ridicata asupra a ceea ce se intampla pe parcurs. Cele doua proceduri…

Decoratiuni deosebite pentru un aspect minunat al casei

Decoratiunile sunt produse care ne fac sa ne simtim bine, sa fim relaxati in propria casa, sa infrumusetam diferite locuri si sa le oferim un alt aspect. Din…

La Decorator Shop ai oferte accesibile de vopsele lavabile pentru pereți interiori

În orice domeniu ai nevoie de eficiență și calitate, cu atât mai mult cu cât îți desfășori munca în spații închise. Atât acasă sau la birou ai nevoie…

Invitatii pentru botez in culori diverse

Invitatia pe care o alegi pentru botezul copilului tau este cea care va oferi o mica impresie despre cum va fi petrecerea. Modul in care sunt facute si…

Animatori si distractie pentru petrecerea copiilor

Daca sarbatoresti ziua copiilor sau este vorba despre un botez si ai nevoie ca intreaga petrecere sa fie plina de divertisment, atunci cu siguranta poti apela la animatori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *