La intrebarea cat de des trebuie sa imi schimb telefonul multe persoane ar raspunde „la doi ani” pentru simplul motiv ca aceasta este durata medie la care producatorul lor favorit de dispozitive mobile lanseaza un model nou. Dincolo de dorinta de a ramane in pas cu tehnologia si cele mai noi dispozitive, telefonul nu trebuie schimbat neaparat la doi ani daca nu indica semne de uzura care ar putea rezulta in defectiuni majore.
Majoritatea defectiunilor pe care le poate prezenta un telefon sunt remediabile, iar daca acesta se afla in perioada de garantie aceasta remediere nici nu necesita un efort considerabil din partea dumneavoastra ci doar trimiterea acestuia in service. Bineinteles, este posibil ca anumite interventii sa presupuna achitarea unor taxe, insa acestea cu siguranta nu se vor ridica la contravaloarea unui nou telefon. De exemplu, o schimbare display iphone 6s va costa cu siguranta mai putin decat un iPhone 6s nou. Exista insa si reparatii capitale ce pot fi necesare, ce prin comparatie cu pretul unui nou telefon pot fi considerate nerentabile.
Si atunci, care sunt avantajele schimbarii dese a telefonului mobil?
- Beneficiati mereu de cele mai noi update-uri ale sistemului de operare ales – Ios sau Android. Uneori producatorii ofera aceste update-uri si pentru modelele mai vechi, in limita in care configuratia acestora permite instalarea noilor versiuni, insa acest lucru nu este obligatoriu, pe cand noile lansari vor veni mereu cu cele mai noi si performante versiuni ale sistemului de operare. Dar care sunt beneficiile unui sistem de operare updatat? In primul rand viteza cu care telefonul executa comenziile primite, dar si compatibilitatea cu orice model de aplicatie mai nou sau mai putin nou lansata.
- In timp telefonul se deterioreaza prin expunerea repetata la factori externi precum si socurile suferite inevitabil, indiferent cat de mult se incearca protejarea lui. Odata cu iesirea din garantie, dupa scurgerea celor doi ani, acesta este mai susceptibil sa se defecteze remediabil sau iremediabil, caz in care reparatia acestuia, in cazul in care mai este posibila, va reprezenta o cheltuiala neacoperita de garantie.
- Puteti vinde vechiul dispozitiv pentru a obtine astfel o suma de bani ce poate fi adaugata la bugetul deja existent pentru achizitia unui nou model, reducand astfel din cheltuieli sau marindu-va bugetul si putand astfel sa optati pentru un model mai performant de Samnsung, iPhone, etc. Prin vinderea vechiului dispozitiv aveti de asemenea o atitudine prietenoasa cu mediul, deoarece persoana care il va utiliza in continuare va face acest lucru in detrimentul unui dispozitiv nou prin producerea caruia se contribuie la poluarea mediului inconjurator.
- Desi mai putin importante si motivele estetice sunt cele care determine multi cumparatori sa isi schimbe frecvent telefonul, in cazul in care noile modele corespund preferintelor lor in materie de design, material, culoare, etc mai mult decat vechea generatie a aceluiasi telefon. Acesta este evident un criteriu subiectiv, insa poate reprezenta un factor determinant in multe cazuri de schimbare a vechiului telefon cu unul nou.