Constructiile industriale, civile sau agricole au rolul de a adaposti oameni si vietuitoare si nu numai. In interiorul acestor cladiri se pot desfasura diverse activitati folosind utilaje constructii. Cand vorbim insa de constructii, trebuie sa ne gandim ca indiferent de destinatia acesteia, trebuie sa satisfaca o serie de cerinte esentiale care se refera la conceptie, proiectare si alcatuirea acestora.
Constructiile se impart in doua mari categorii: cladiri si constructii ingineresti. Cand vorbim de cladiri, acestea sunt constructii ce adapostesc o activitate facuta de orice persoana. Cladirile civile cuprind cladirile de locuit, cele social – culturale, pentru educatie, sanatate. Constructiile industriale adapostesc o activitate omeneasca de producere sau depozitare a unor bunuri materiale cum ar fi: fabrici, ateliere si depozite.
Fiecare constructie trebuie sa satisfaca un ansamblu de conditii tehnice referitoare la durabilitatea in timp, rezistenta la foc, rezistenta si stabilitatea constructiei, dar si conditiile fizice si igienice etc. Durabilitatea este determinata de materialele folosite, dar si de modul de proiectare si executie si conditiile de exploatare.
Intretinerea constructiilor indistriale se refera la rezistenta materialelor si a elementelor de constructii la diferite actiuni ale mediului inconjurator: inghet-dezghet, umiditate, coroziune, precum si actiunea biologica. Cand vorbim de rezistenta la foc, aceasta reprezinta capacitatea constructiei de a rezista la solicitari termice si mecanice care se produc in timpul si din cauza incendiilor.
De aceea, cand vorbim de materialele necesare ridicarii unei constructii industriale si nu numai, acestea trebuie sa fie alese in cunostinta de cauza si sa fie foarte rezistente si de cea mai buna calitate. Chiar daca costul acestora este ceva mai ridicat, cand vine vorba de siguranta, nu ezitati sa alegeti cele mai bune materiale.
Rezistenta la foc
Indiferent de natura constructiei, aceasta trebuie neaparat asigurata, deoarece nu poti sti niciodata ce iti rezerva viitorul. Din punct de vedere al rezistentei la foc, materialele de constructii se caracterizeaza prin gradul de combustibilitate si limita rezistentei la foc. Structura de rezistenta este un ansamblu de elemente de constructii care se asambleaza in asa fel incat sa asigure stabilitate si durabilitate unei constructii industriale si nu numai.
Nu degeaba proiectarea structurii de rezistenta a unei cladiri este un proces complex care necesita foarte multe cunostinte in domeniu si pricepere in aplicarea lor. Un alt element de o importanta majora este fundatia care reprezinta elementul de constructie care se afla in contact direct cu terenul de fundare, transmitand acestuia toate incarcaturile care actioneaza constructia.
Fundatia reprezinta partea principala a structurii de rezistenta a cladirii, avand in vedere ca prin intermediul acesteia se realizeaza incastrarea in pamant. Capacitatea portanta a terenului se refera la presiunea maxima pe care o poate suporta terenul de fundare fara a exista pericolul ruperii acesteia. Este foarte important sa alegeti materiale de cea mai buna calitate si care sa fie foarte rezistente in timp.