Cauciucul se produce din seva unui arbore tropical, numit arborele de cauciuc. Acest arbore este insa consumat in procent de 70% de catre companiile care produc cauciucuri. De la cultivarea si recoltarea acestui arbore si pana la producerea cauciucului este un lung drum de procese. Aceste procese au la baza lor componente, cum ar fi: cauciucul natural, cauciucul sintetic, cablurile metalice si textile, negru de fum si silica si multi agenti chimici.
Despre cauciucul natural se stie ca este principalul component al anvelopelor.
Cauciucul sintetic este folosit in special la fabricarea anvelopelor agricole.
Cablurile metalice si textile sunt cele care alatuiesc secheletul anvelopei si care ii confera acestuia rigiditatea de care are nevoie.
Negru de fum si silica este agentul care da anvelopei o mare imbunatatire a caracteristicei de uzura.
Desi la prima vedere anvelopa pare doar o bucata mai mare de cauciuc cu o gaura in mijloc, este bine de stiut ca treaba nu sta asa.
Pe piata exista mai multe tipuri de anvelope. Unele dintre ele sunt create pentru a fi folosite in functie de anotimpuri, de vara si iarna, iar altele sunt create pentru a fi folosite in functie de drumuri, cum ar fi anvelopele off road.
Prima anvelopa de iarna a fost inventata in anul 1934 de catre Nokian Tyres.
Anvelopele de iarna au in compozitia lor un component mult mai mare de cauciuc natural si dioxid de siliciu.
Este bine de stiut ca in tara noastra legea spune ca odata cu schimbarea anotimpului trebuiesc schimbate si anvelopele masinii. Adica vara masina trebuie dotata cu anvelope de vara si iarna cu anvelope de iarna. In legislatia tarii noastre este prevazut insa faptul ca nu toate tipurile de anvelope de iarna sunt acceptate, ci doar cele inscriptionate cu initialele M si S, initiale care provin de la cuvintele mud si snow, adica noroi si zapada. Acest tip de anvelope sunt create din componente care le permite sa isi pastreze supletea si la temperature aflate sub 7 grade Celsius.
Pe suprafata acestora se pot observa ca blocurile din profil sunt adanc crestate pe intreaga suprafata de rulare, lucru care permite o mai rapida evacuare a apei, noroiului sau a zapezii. Chiar daca anvelopele de iarna sunt mai scumpe decat cele de vara, ele trebuiesc achizitionate in timpul sezonului rece in primul rand pentru ca ofera o siguranta mai mare in fata derapajelor pe drumurile pline de polei. Un lucru bun si care trebuie stiut este ca pentru a le obtine la un pret mai bun, acestea ar trebui achizitionate pe timpul verii. Si la fel ar trebui facut si in cazul anvelopelor de vara, ele putand fi gasite la un pret mult mai bun pe timpul iernii.