Si aici, pe piata imobiliara de inchirieri ale locuintelor, competitia intre nordul si sudul Bucurestiului isi face simtita din plin prezenta. Astfel, pretul de inchiriere al unei locuinte in sudul capitalei, in cartiere cum ar fi Berceni, Ferentari sau Giurgiului, pretul platit pe luna pentru inchirierea unui spatiu de locuit, poate scadea cu pana la 67 % fata de cartierele din nordul Bucurestiului: Baneasa, Herestrau si Floreasca. In aceasta competitie, fiecare zona a Bucurestiului are de castigat in felul sau, sudul are cele mai mici chirii, iar partea de nord este mai dezvoltata si mai interesanta. Acest raport intre cele doua zone ale Bucurestiului este inregistrat cu foarte mici modificari de-a lungul timpului, indiferent de situatia economica sau politica a Romaniei.
Cea mai mare diferenta de pret se observa la pretul platit pe luna pentru un apartament cu trei camere. Daca in Berceni chiria medie este situata undeva in jurul valorii de 330 de euro, ea creste pana la valoarea de 1.000 de euro in Floreasca, ceea ce reprezinta o valoare cu aproximativ 67 de procente. La apartamentele cu doua camere, diferenta este de 61 %, astfel pentru un astfel de apartament vei plati 670 de euro in Herestrau si numai 258 de euro in Berceni. In cazul apartamentelor cu 4 camere diferenta este undeva in jurul valorii de 65 %, in sud este platita o chirie de 338 euro iar in Baneasa pentru un apartament similar, chiria sare peste 1.000 de euro pe luna. Vezi aici toate imobilele din Bucuresti scoase la inchiriat.
Cea mai mica diferenta este inregistrata la garsoniere, cele mai dorite spatii de locuit spre inchiriere. Aici, in zona Giurgiului vei plati aproximativ 200 de euro, iar in Baneasa va trebui sa scoti din buzunar 320 de euro, ceea ce reprezinta o de diferenta de 39%.
Fata de 2007, in 2012 au fost inregistrate cele mai mici preturi la chiriile capitalei, scazand cu pana la 40 % fata de acum cinci ani.
La nivelul garsonierelor s-a inregistrat anul acesta cea mai mica valoare in ultimii 5 ani, chiria medie pe luna pentru o garsoniera ajungand la 226 de euro in iulie, cu 1% mai putin decat valoare inregistrata anul trecut in aceiasi perioada.
In cazul apartamentelor cu 2 camere, chiria a crescut din luna iunie in luna iulie cu un euro, dar raportat la aceiasi perioada a anului trecut este in scadere cu 2%. Apartamentele cu 3 camere au acelasi comportament pe piata inchirierilor ca si cele cu doua camere, cu diferenta ca raportul inregistrat comparativ cu 2011 este in scadere cu 5%. Acceseaza acest link pentru a vedea toate ofertele imobiliare din Romania.
La apartamentele cu 4 camere, pretul unei chirii a fost in urcare, astfel apropiindu-se de valoare inregistrata anul trecut in aceeasi perioada. Cresterea din luna iunie pana in luna iulie a fost de 5%, iar fata de anul trecut este doar cu un procent mai jos.
Ofertele se mentin constante comparativ cu anul trecut, diferenta apare doar daca comparam numarul de oferte din perioada anului universitar si dupa terminarea lui. Cum era de asteptat in fiecare an, odata cu sfarsirea anului universitar cresc si ofertele de inchiriere al locuintelor.